Istoric

Scurt istoric al Filialei Sud-Est

Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.) are un istoric remarcabil, fiind una dintre cele mai importante, marcante asociații de creație din România, fiind, totodată, cel mai important for sindical al scriitorilor de la noi din țară. Structurată pe douăsprezece filiale regionale, la care se adaugă filiala Chișinău, Uniunea Scriitorilor este succesoarea de drept a Societății Scriitorilor Români, înființată în 1908.

Una dintre cele mai noi filiale U.S.R. este cea denumită „Sud-Est”, după ce mult timp s-a numit „Galați-Brăila”. Oficializarea existenței sale s-a făcut în toamna anului 2006, după ce a fost mai întâi o reprezentanță, ambele fiind rodul strădaniei poetului Corneliu Antoniu, care își amintea într-o serie de interviuri: „Pe 27 octombrie 1996, s-a înfiinţat Reprezentanța Uniunii Scriitorilor Galaţi –Brăila. În anul următor s-a fondat revista literară „Antares”, care apare de la început sub egida U.S.R., precum şi „Ordinul Internaţional a Cavalerilor danubieni” (în unele surse apare anul 1997, în altele 1999, pentru acest ordin).”

Într-un interviu acordat lui Adi G.Secară, în anul 2007, Corneliu Antoniu declara:

„Cu înfiinţarea filialei Galaţi-Brăila a USR este o poveste puţin mai lungă şi care ţine de visul nostru dintotdeauna. Am vrut să avem la Galaţi şi o filială a USR, dar toate demersurile care s-au făcut, atât înainte cât şi după revoluţie, au eşuat… În anul 1998, împreună cu criticul Laurenţiu Ulici, pe atunci preşedinte al USR, am încercat să punem baza unei filiale… Am înfiinţat atunci numai o reprezentanţă a USR, aşteptând un moment prielnic pentru a putea duce la îndeplinire acest deziderat, lucru care s-a întâmplat abia în toamna anului 2006, când 21 de membri titulari ai USR din România au hotărât, alături de conducerea USR, înfiinţarea filialei şi organizarea de alegeri pentru desemnarea preşedintelui acesteia, funcţie care mi-a revenit mie, fiind desigur o onoare pentru mine să ajut astfel colegii mei. Între timp, filiala Galaţi-Brăila a USR a propus, iar Comisia de Validare a USR a aprobat, ca zece scriitori din Galaţi, Brăila şi Focşani să devină membri titulari ai USR. La ora aceasta avem un număr de 33 de membri. E de dorit ca scriitorii din Galaţi care aparţin altor filiale să devină membri ai filialei noastre, deoarece a dispărut mobilul pentru care căutau recunoaşterea în altă parte…”

Acest ultim deziderat rămâne de îndeplinit, unii membri s-au mai transferat la alte filiale, alții au venit la Filiala Sud-Est, de-a lungul timpului.

Corneliu Antoniu și-a păstrat mandatul de președinte, de câte ori au fost alegeri (2009, 2013, 2018), până la regretabila sa dispariție din anul 2021. Din echipa sa de conducere, sub titulatura comitetului director al filialei, au făcut parte, în diverse mandate, Saint-Simon Ajarescu, Ion Avram, Viorel Coman, Vasile Datcu, Cornel Galben, Constantin Gherghinoiu, Iulian Grigoriu, Nicolae Grigore Mărășanu, Katia Nanu, Coriolan Păunescu, Adi G.Secară, Paul Spirescu, Dumitru Tiutiuca .

Revista „Antares”, revistă realizată de Fundația Culturală Antares, a fost pusă în slujba filialei Sud-Est pentru a folosi membrilor ei ca modalitate de a-și populariza creațiile, fiind coloana vertebrală din punct de vedere editorial a Filialei. Dintre realizările Filialei menționăm continua colaborare cu revista „Antares” (ajunsă la numărul 276, anul XXIII, martie 2021), a nenumărate antologii, almanahuri, cărți sub egida Editurii Fundației Culturale Antares, a unei reviste de critică, istorie literară, în colaborare cu Biblioteca V.A. Urechia (Revista „A” – Antares Axis Libri, ajunsă la numărul 7; director: Corneliu Antoniu, redactor șef: A.G.Secară – se împlinea un vis al regretatului Viorel Ștefănescu, care plănuia împreună cu Ionel Necula apariția unor „Caiete de critică literară ale revistei Antares”), instituirea și acordarea unor premii, atât ale Filialei, cât și ale Fundației Antares, cel mai prestigios devenind, în ultimii ani, Premiul USR Sud-Est „Steaua Dunării”, din juriul său făcând parte critici și poeți precum Nicolae Manolescu, preşedintele USR, poetul Corneliu Antoniu, Alex Ştefănescu, Răzvan Voncu, Daniel Cristea Enache, Varujan Vosganian (preşedinte), Gabriel Chifu, Sorin Lavric, printre laureați numărându-se nume prestigioase precum Gheorghe Grigurcu (2018) sau Gabriel Dimisianu (2019).Rânduri aparte merită Festivalul Internațional Antares (mai exact „Serile de Literatură ale Revistei Antares”), ajuns la a XXI-a ediție în anul 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, atunci participând scriitori din România, Spania, Italia, Rusia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina şi Algeria, de-a lungul timpului mai venind scriitori și din Franța, Austria, Belgia, Estonia, Irlanda, Liban, Marea Britanie, Germania, Italia, Uruguay, Irak, Israel, Chile, Canada, Australia, India, Bulgaria, Argentina, Palestina, Egipt, Cipru, Iordania, importanți scriitori dând curs invitațiilor: aproximativ 250 de autori, dintre care aproape 100 din străinătate.

Festivalul s-a desfășurat nu numai în Galați și Brăila, ci și în București, Tulcea, Sulina, Constanța, Buzău, Isaccea, Maliuc, Celic Dere, Ianca ș.a.

Membri ai Filialei au participat la diverse și prestigioase Festivaluri și Târguri de carte (Bookfest, Gaudeamus, de pildă), unele internaționale (Corneliu Antoniu a participat între 21 şi 25 august 2019, la cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, unde România a fost ţara invitată de onoare şi a etalat peste 600 de titluri, fiind implicat și Institutul Cultural Român din Beijing), lansări de carte, „turniruri literare” (unele în Macedonia, Grecia, Turcia, Bulgaria), unii fiind invitați la diverse manifestări (Adi G.Secară la Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, în octombrie 2019), maratoane de poezie, contribuții la reviste prestigioase care apar sub egida Uniunii Scriitorilor („România literară”, „Luceafărul”, „Convorbiri literare”, „Hyperion”, „Viața Românească” ș.a.).

O perioadă de timp, sub egida Filialei a funcționat și Cenaclul Noduri & Semne, înființat în anul 1983, cu o existență continuă până în zilele noastre, dintre membrii săi mulți fiind și membri ai Filialei. Sediul Uniunii Scriitorilor Filiala Sud-Est din strada Labirint nr.1 este și sediul Cenaclului Noduri & Semne.